bvekennis

Skip Navigation LinksZoektips

Gebruik logische operatoren om uw zoekopdracht specifieker te maken

 • U kunt de logische operatoren AND, OR en NOT gebruiken in zoekopdrachten. U kunt bijvoorbeeld deze opdracht invoeren:
  ("trends" OR "ontwikkeling") AND (title:"innovaties" OR title:"technologieën")

Gebruik een jokerteken in zoektermen

 • U kunt het teken * gebruiken als een jokerteken aan het einde van een tekenreeks in een query. De zoekreeks "volwassen*" levert bijvoorbeeld documenten op waarin "volwassene" of "volwasseneneducatie" voorkomt. De zoekopdracht "schrijver:bar*" levert alle documenten op die zijn geschreven door "Barbara". De zoekvraag "volwassen* AND schrijver:greef*" levert documenten op die zijn geschreven door Greef en die het tekstfragment "volwassene" bevatten.

Gebruik geavanceerde zoekfuncties


Gebruik de pagina Geavanceerd zoeken om meer specifieke zoekopdrachten samen te stellen. Als u de pagina Geavanceerd zoeken wilt weergeven, klik u op de koppeling Geavanceerd bij het vak Zoeken op de openingspagina. De pagina Geavanceerd zoeken biedt de volgende mogelijkheden:

 • Bepaalde woorden opnemen of uitsluiten in een zoekopdracht.
 • Resultaten filteren op documentsoort, zoals PowerPoint-presentaties.
 • Resultaten filteren op inhoudseigenschappen. In het gedeelte Eigenschapsbeperkingen toevoegen kunt u, naast de kop Terwijl de eigenschap, in de lijst Eigenschap selecteren klikken op een eigenschap zoals Auteur. Vervolgens kiest u een logische operator zoals Gelijk aan of Bevat en typt u de waarde waarnaar u wilt zoeken, zoals een bepaalde auteur. Klik op het symbool + om nog een eigenschap toe te voegen en de zoekopdracht nog specifieker te maken.

  Tip: Als u bij Geavanceerd zoeken bij de eigenschappen zoekt op auteur, houd er dan rekening mee dat bij het resultaat alle auteurs worden genoemd van de publicaties waaraan ook door de gezochte auteur is meegewerkt. U krijgt betere resultaten door te zoeken op woorden (boven bij geavanceerd zoeken) en daarnaast te zoeken auteur. Bijvoorbeeld: laaggeletterdheid volwasseneneducatie bij al deze woorden en de eigenschap auteur bevat Greef.

Tips voor het weergeven van zoekresultaten


Denk aan de volgende tips als u zoekresultaten gaat bekijken.

 • Gebruik verfijningen
  U kunt de zoekresultaten verder beperken met de zogenaamde zoekverfijningen die naast de resultaten worden weergegeven. Voorbeelden van verfijningen zijn categorieën zoals Auteur en Jaar van publicatie. U kunt bijvoorbeeld op een naam onder Auteur klikken om alleen de zoekresultaten van die persoon weer te geven.
 • Bekijk documentgegevens en voorbeelden van zoekresultaten
  Wanneer u de muisaanwijzer op een zoekresultaat plaatst, ziet u een voorbeeld van de inhoud. Dit betekent dat u pagina's van het gevonden document kunt bekijken zonder dat u het document hoeft te openen.