Je huis opruimen: waar laat je afval?

Wanneer je jouw huis gaat opruimen of als er een huis leeggeruimd moet worden, dan kom je veel spullen tegen die je weg wilt gooien. Vaak kom je uit op meerdere ritten naar de milieustraat om het afval kwijt te kunnen – er is echter een veel simpelere manier om van het afval af te komen. In dit artikel gaan we in op verschillende afvalstromen die je tegenkomt bij het opruimen van je huis, het belang van afval scheiden en hoe je het afval gemakkelijk kwijt kunt.

Soorten afval

Wanneer je huis gaat opruimen, dan komen er diverse soorten afvalstromen vrij. Een van de bekendste is grofvuil. Hieronder wordt verstaan: alle inboedel die te groot is om met het normale huisvuil mee te geven. Denk aan kasten, banken, tafels, stoelen en andere meubels. Let wel op, want niet alle oude meubels en interieur vallen onder grofvuil. Oude apparaten en matrassen zijn hier voorbeelden van. Ook (klein) chemisch afval, zoals verfresten, spuitbussen en kit vallen onder een andere categorie afval. Asfalt, puin, dakleer, dakgrind, organisch afval en afval uit de tuin vallen ook niet onder grofvuil.

Al deze afvalstromen kun je wel tegenkomen tijdens het opruimen of leegruimen van je huis. Net zo goed als papier, glas, hout en plastic, terrastegels, badkamertegels, oude dakpannen en fietsen waar je niets meer mee doet. 

Het belang van afval scheiden

Al het afval dat je tegenkomt, dat kun je niet zomaar op één hoop kwijt. Het is niet voor niets dat het afval in verschillende categorieën wordt ingedeeld. Dat wordt enerzijds gedaan om het verzamelen van afval veilig te houden, anderzijds om producten te kunnen recyclen. Het hergebruiken van afval is een goede manier om duurzaamheid te bevorderen, een schonere aarde te creëren en om kosten te besparen op afvalverwerking, winning van grondstoffen en de productie van spullen. 

Ga je je huis leegruimen, dan is het belangrijk om al het afval goed van elkaar te scheiden. Niet alleen draag je op deze manier bij aan een duurzamere wereld, je vermindert ook het risico op een boete voor het verkeerd inzamelen van afval. Bovendien kun je op deze manier makkelijker sorteren wat je wilt houden, wat je weg wilt geven, wat je wilt verkopen en wat naar de sloop moet. 

Containers huren

Hoe kun je nou al dat afval op een goede manier kwijt, zonder veel tijd en geld kwijt te zijn? Een manier is om een afspraak te maken met de gemeente die het verschillende afval zoals grofvuil, huisvuil en oude matrassen op komt halen. Houd er wel rekening mee dat het afval dan voor je deur ligt totdat de gemeente langs is geweest. Bovendien kan het voorkomen dat de gemeente je spullen niet meeneemt, omdat er te veel verschillende soorten afval bij elkaar liggen. Om dit te voorkomen, kun je het afval zelf naar de milieustraat brengen en daar in de juiste containers doen. Heb je erg veel afval, dan kan dit je veel tijd kosten.

Wil je gemakkelijk van het afval af na het opruimen van je huis, overweeg dan om containers te huren bij een afvalbedrijf. Je kunt voor iedere afvalstroom een geschikte container huren en een afspraak maken met het afvalbedrijf wanneer ze deze komen ophalen. Zo hoef je nergens naar om te kijken en ben je snel van je afval af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *