Succesvol ondernemen zit ‘m in kleine dingen

Succesvol ondernemen zit ‘m in kleine dingen

Natuurlijk ben je er trots op wat je als ondernemer hebt bereikt. Een leuk bedrijf, fijne collega’s en een mooie klantenportefeuille. Toch zijn er altijd verbeteringen mogelijk waardoor je nog succesvoller wordt. Juist in deze tijd is het fijn om te groeien. Maar te snel en te groot is natuurlijk ook niet goed. Want juist het menselijke aspect is iets wat mensen in jou als ondernemer zo waarderen. Daarom een aantal suggesties hoe je met kleine dingen jouw onderneming naar een hoger level tilt.

Blijf in de eerste plaats menselijk

Wanneer je als ondernemer alleen maar bezig bent met de financiële cijfers verlies je het menselijke aspect uit het oog. Juist de mensen om je heen helpen jou om van je onderneming een succes te maken. Ook al betaal jij hun salaris uit, jouw medewerkers willen datzelfde doel behalen. En dat kan alleen samen met hen. Neem daarom de tijd om jouw persoonlijke belangstelling naar hen toe te laten zien. Loop vaker rond op de werkvloer en informeer hoe het gaat. En dan niet met het werk, maar op persoonlijk vlak. Dat zal enorm worden gewaardeerd waardoor ze nog een stapje harder lopen. Verwen ze af en toe met een extraatje. Een leuk relatiegeschenk, zoals bedrukte mokken met een mooie tekst valt zeker in de smaak. En vergeet jouw eigen achterban niet. Zonder de steun van jouw gezin en partner ben je natuurlijk ook nergens. Maak daarom regelmatig tijd voor hen vrij. Onderneem met hen leuke dingen om zo jouw waardering te tonen.

Wees zuinig op je relaties

Ook zakelijke relaties zijn blij wanneer je persoonlijke aandacht aan hen schenkt. Toon oprechte belangstelling in hun wel en wee. Nodig relaties persoonlijk uit wanneer je op een beurs of ander evenement staat. Hierdoor voelen ze zich net wat specialer en is de kans groot dat ze jouw onderneming ook bij anderen aanbevelen. Bied ze af en toe iets extra’s zoals een mooie korting op de producten die ze bij je afnemen. En leg ze in de watten op onverwachtse momenten. Geef een leuk pakketje voor de naderende vakantieperiode of stuur een boeket bloemen omdat je relatie een huwelijksjubileum viert. Een band opbouwen met je zakelijke relaties is goed, maar deze onderhouden des te beter. Uiteindelijk zal dit zijn vruchten afwerpen voor je onderneming.

Laat zien dat je trots bent

Je bent trots op je onderneming en dat mag je best laten zien. Maak gebruik van diverse kanalen om reclame te maken. Een advertentie in de krant of via social media zoals Facebook en Instagram. Hoe meer de bedrijfsnaam wordt getoond, hoe beter deze blijft hangen. Ook met andere dingen kun je laten zien dat je trots bent. Door het inzetten van bedrukte producten en items bijvoorbeeld. Bezoekers en relaties in je onderneming serveer je koffie in koffiekopjes met bedrijfslogo bedrukt. Sponsor een reclamebord bij de plaatselijke sportvereniging en een team met wedstrijdkleding waarop jouw bedrijfsnaam prijkt. Het lijken allemaal maar kleine, onbelangrijke suggesties. Maar alles bij elkaar genomen zorgen ze voor een nog succesvollere onderneming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *