Waarom je e-bike accu lijdt onder langdurige stilstand in de winter

Waarom je e-bike accu lijdt onder langdurige stilstand in de winter

Hoewel sommige e-bike bezitters hun elektrische fiets het hele jaar door gebruiken, geldt dit niet voor de meerderheid. Vooral in de winter wordt de fiets zelden tot nooit gebruikt vanwege de onaangename kou en neerslag. Dit betekent dat veel e-bikes in de winter stil komen te staan. Maar het is niet verstandig om je e-bike inclusief accu voor langere tijd niet te gebruiken, want waarom is dit eigenlijk zo?

In de winter is de fietsaccu kwetsbaar vanwege de lage buitentemperatuur. De batterijcellen werken minder goed bij lagere temperaturen en hebben moeite om op te laden, waardoor de accu minder presteert dan normaal. Het is daarom geen verrassing dat je in de winter minder ver kunt fietsen op een volle accu dan in de zomer. Niet alleen vermindert de prestatie van de accu, maar er is ook een risico op beschadiging. Langdurige stilstand in combinatie met lage temperaturen kan leiden tot een diepontlading, wat kan resulteren in een kapotte accu.

Wat is een diepontlading?

Een diepontlading is wanneer de energiecellen van de accu te ver worden ontladen, waardoor ze blijvend beschadigd raken. Een e-bike accu bevat meerdere batterijcellen die zichzelf ontladen, zelfs als de fiets niet wordt gebruikt. Na verloop van tijd kunnen de cellen zo ver ontladen zijn dat de oplader de accu niet meer kan opladen. Hierdoor is de accu onbruikbaar geworden en moet er een nieuwe worden gekocht of moet er worden gekozen voor fiets accu reviseren.

Hoe kun je je accu veilig opbergen?

Het is belangrijk om de accu op een warme plek bij kamertemperatuur te bewaren en deze niet voor langere tijd buiten te laten staan. Het is ook raadzaam om de accu niet volledig leeg weg te leggen, maar met ongeveer 50% restlading. Gebruik de accu regelmatig in de wintermaanden, en als je dat niet doet, laad hem dan minstens één keer per maand bij. Dit helpt om een diepontlading te voorkomen en verlengt de levensduur van de accu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *